logo kino za rogiem.jpeg

gminnyportalmapowy180x1001.jpeg

opolska karta rodziny i seniora.jpeg

nowy_sys_gos_odpadami.jpeg

LOGO-PLEZJO.jpeg

oleski-koszyk.jpeg

LGD - Górna Prosna 120x76.jpeg

logo_1.jpeg

OOL24.jpeg

Znajdź nas na:
Facebook Gminy Rudniki

kmzp.jpeg

logo_kolor_skrot_duze.jpeg

zaloz firme.jpeg

Nowy-PO KL.jpeg

Nowy-RPO.jpeg

plakat2008-09.jpeg

Aktualności z regionu opolskiego - informacje, komunikaty, wydarzenia, imprezy

NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO

W niedzielę 4 sierpnia , w Muzeum Wsi Opolskiej podczas Międzynarodowego Festiwalu Folklorystycznego, rozstrzygnięto konkurs kulinarny „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów”.   Aż 49 osób z  województwa opolskiego zgłosiło się do konkursu na Produkt Regionalny. Gminę Rudniki reprezentowali:

Jerzy Wilk – Młyny -  szynka jabłkowa  i powidła jabłkowe

Andrzej Krzak – Rudniki - rudnicki miód akacjowy

Bożena Chęcińska – Chwiły – chleb na tle z pieca

Dariusz Bryś – Faustianka – nalewka z kwiatów czarnego bzu

Bogusława Kaczmarek – Odcinek - przecier z płatków dzikiej róży  i słoneczny sok jagodowy

Alina Kaczmarek – Odcinek – sok brzozowy

I  posypały się nagrody.  Wśród 11 laureatów nagród głównych znaleźli się : Jerzy Wilk, Andrzej Krzak i Bożena Chęcińska. Okazało się, że w gminie Rudniki zjeść można najsmaczniejszy  chleb, szynkę i miód.  Wyróżnieniami komisja uhonorowała: Dariusza Brysia za nalewkę z kwiatów czarnego bzu i Jerzego Wilka za powidła jabłkowe.  Zgodnie z regulaminem konkursu produkt czy też potrawa regionalna musi się wykazać  co najmniej 25- letnią tradycją.  Często jednak potrawy mają swoją długoletnią  historię, a przepisy  przekazywane są z dziada pradziada.


kulinarne 009.jpeg kulinarne 013.jpeg kulinarne 018.jpeg kulinarne 025.jpeg kulinarne 031.jpeg kulinarne 052.jpeg kulinarne 059.jpeg