logo kino za rogiem.jpeg

gminnyportalmapowy180x1001.jpeg

opolska karta rodziny i seniora.jpeg

nowy_sys_gos_odpadami.jpeg

LOGO-PLEZJO.jpeg

oleski-koszyk.jpeg

LGD - Górna Prosna 120x76.jpeg

logo_1.jpeg

OOL24.jpeg

Znajdź nas na:
Facebook Gminy Rudniki

kmzp.jpeg

logo_kolor_skrot_duze.jpeg

zaloz firme.jpeg

Nowy-PO KL.jpeg

Nowy-RPO.jpeg

plakat2008-09.jpeg

Aktualności z regionu opolskiego - informacje, komunikaty, wydarzenia, imprezy

Produkty kulinarne

Produkty kulinarne to jedna z dwóch podstawowych grup produktu lokalnego, które możemy wyróżnić na naszym terenie. Produkt lokalny to wyrób czy usługa, z którą utożsamiają się mieszkańcy regionu, produkowana w sposób nie masowy i przyjazny dla środowiska z surowców lokalnie dostępnych. Produkt lokalny staje się wizytówką regionu poprzez wykorzystanie jego specyficznego i niepowtarzalnego charakteru oraz angażowanie mieszkańców w rozwój przedsiębiorczości lokalnej.

           Niepowtarzalność tradycyjnych produktów wynika z prostoty, gdyż kilkadziesiąt lat temu ludzie wykorzystywali najprostsze surowce, które rodziła uboga ziemia. Żywność wytwarzana z naturalnych składników, według  przekazywanych z pokolenia na pokolenie  przepisów i receptur, charakteryzuje autentyczność, oryginalność smaku oraz kontrolowane pochodzenie.

            Z produktem nierozerwalnie związany jest jego wytwórca, który dzięki niemu realizuje swoją pasję i staje się współtwórcą lokalnej tradycji.

            W grupie „Produkty kulinarne” nasza gmina może pochwalić się wieloma produktami nagrodzonymi w wojewódzkim konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo”.

 WYKAZ  PRODUKTÓW   DZIEDZICTWA  KULINARNEGO:

Alkohole

Nalewka "Aroniówka Szumigłówka" - Wanda Czech z Żytniowa

Owoce aronii wspomagają odporność i chronią przed infekcjami oraz nowotworami. Nalewka zmniejsza ryzyko zawału serca i obniża ciśnienie.

Nalewka Aroniówka.jpeg

Pigwówcówka z Faustianki - Dariusz Bryś

Nalewka z owoców pigwowca, o pięknym słomkowo - żółtym kolorze, wspaniałym aromacie i ciekawym smaku. Pigwowiec uprawiany jest we własnym gospodarstwie w dwóch odmianach.

Pigwówcówka z Faustianki.jpeg

Nalewka z kwiatów czarnego bzu - Dariusz Bryś z Faustianki

Nalewka o pięknym słomkowym kolorze, o ciekawym aromacie i smaku. Prosty do przygotowania trunek, jest idealny na chłodne jesnienne i zimowe dni.

kulinarne 013.jpeg

Wino Kaczmarka - Jan Kaczmarek  z Odcinka

Wino o pięknym rubinowym kolorze i intensywnym jeżynowym bukiecie. Wytwarzane jest na bazie naturalnych surowców - dzikie jeżyny oraz studzienne, niechlorowana woda z dodatkiem szlachetnych drożdży do win czerwonych. Powstaje w wyniku fermentacji moszczuu jeżynowego. Dla uzyskania lepszej barwy i intensywniejszego smaku i bukietu dodaje się do niego niewielką ilość wina z bzu czarnego.

Wino Kaczmarka.jpeg

"Wino z Utraty" - Irena Komorowska z Rudnik

Wino gronowe, powstaje w wyniku fermentacji moszczu z winogron ciemnych. Ma piękną czerwoną barwę, owocowy bukiet i słodki smak.

Wino z Utraty.jpeg

Nalewka brzoskwiniowa - Marianna Wróbel z Dalachowa

Smakuje wybornie, a im dłużej stoi tym większych nabiera walorów smakowych oraz większej mocy.

Nalewka brzoskwiniowa.jpeg

 

Ciasta

Ciasto babci Zosi - Ilona Walacik z Wytoki

Ciasto robione jest głównie z kaszy mannej i koziego mleka. Produkt jest łatwy w wykonaniu i zawiera dużo właściwości odżywczych.

Ciasto babci Zosi.jpeg

Soczysty jabłecznik - Renata Kałuża z Wytoki

Placek tani, łatwy w wykonaniu, pochłania mało czasu. Nie jest dostępny w sklepach i cukierniach. Można go przechowywać kilka dni i zawsze będzie smakował świeżo.

Soczysty jabłecznik.jpeg

Faworki z Żytniowa - Halina Janicka

Drożdżowe faworki posiadają niepowtarzalny smak, a przy tym są bardzo smaczne. Są produktem w pełni naturalnym, bez konserwantów. Smażone na głębokim oleju przez około 15 minut.

Faworki z Żytniowa.jpeg

Makowe bułeczki wigilijne - Cecylia Szczerbak z Żytniowa

Maślane  bułeczki z makiem o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

Bułeczki.jpeg

 

Miody

Miód z mleczy - Bogusława Kaczmarek z Odcinka

Produkt powstaje z kwiatów mniszka lekarskiego z dodatkiem cukru, wody i soku z cytryny. Miód o złocistej barwie i półpłynnej konsystencji. Charakteryzuje go lekko kwiatowy zapach oraz słodki smak. Posiada liczne właściwości lecznicze. Rozcieńczony wodą mineralną stanowi doskonały i zdrowy napój chłodzący. Ponadto jest idealnym dodatkiem do ciast, np. do masy makowej.

Miód z mleczów.jpeg

Miód  rudnicki pszczeli - Andrzej Krzak z Rudnik

Różnego rodzaju miody (m.in. akacjowy, spadziowy, lipowy) zachwycają niezwykłym smakiem, kolorytem i konsystencją (www.miody-rudnickie.pl).

Miód rudnicki.jpeg    Rudnicki miód1.jpeg    Rudnicki miód2.jpeg

 

Napoje bezalkoholowe

Sok z czarnego bzu - Bogusława Kaczmarek z Odcinka

Piękny, ciemnorubinowy kolor, słodki smak z charakterystyczną goryczką. Rozcieńczony w ciepłej wodzie lub herbacie stanowi pyszny napój rozgrzewający. Doskonały środek przeciw przeziębieniom, działa napotnie, obniża ciśnienie.

Sok z czarnego bzu.jpeg

Słoneczny sok jagodowy - Bogusława Kaczmarek z Odcinka

Sok o konsystnecji gęstego syropu, pięknej, ciemnorubinowej barwie, słodkim smaku i zapachu surowych jagód. Zimą, dodany do gorącej herbaty, jest domowym lekarstwem na przeziębienia.

Słoneczny sok jagodowy.jpeg

Sok brzozowy - Alina Kaczmarek z Odcinka

Sok pozyskany wczesną wiosną z galęzi lub pnia brzozy. Doskonały jako środek wzmacniający organizm po zimie i jako środek oczyszczający krew. Zewnętrznie może być stosowany do mycia włosów.

DSC03988.jpeg

 

Produkty zbożowe

Chleb rudnicki - Piekarnia Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" z Rudnik

Chleb na zakwasie (bez polepszaczy) z mąki żytniej z dodatkiem mąki pszennej. Bardzo długo zachowuje świeżość.

Chleb GS.jpeg

Chleb na tle - Halina Jachymska z Dalachowa

Chleb ten jest domowego wypieku. Długo utrzymuje świeżość przy czym jest smaczny i zdrowy. Istnieje możliwość dodania ziaren pszenicy, słonecznika czy też siemienia.

Chleb na tle- Jachymska.jpeg

Chleb tradycyjny - Marianna Wróbel z Dalachowa

Chleb M. Wróbel.jpeg

Chleb na tle z pieca - Bożena Chęcińska z Chwił

Chleb żytni na zakwasie, bez ulepszaczy, wypiekany tradycyjnie w piecu sabatnikowym opalanym drewnem.

Chleb na tle- Chęcińska.jpeg

 

Produkty mięsne

Bigos grzybowy z Rudnik - Janina Pawlaczyk

Produkt powstaje w wyniku połączenia czterech składników: grzybów, ogórków kiszonych, swojskiej kiełbasy oraz cebuli. Całość uzupełnia przecier pomidorowy. Cechą charakterystyczną tej potrawy jest brak jakichkolwiek przypraw. Jego niepowtarzalny smak i aromat powstaje podczas długiego podsmażania w przykrytym rondlu. Najlepiej smakuje z pieczywem.

Bigos grzybowy.jpeg

Bigos polski - Janina Pawlaczyk  z Rudnik

Tradycyjna potrawa charakterystyczna tylko dla kuchni polskiej. Mieszanka słodko - kwaśnych smaków, tłustych mięs, kapusty, aromatycznych grzybów i przypraw. Bez tej potrawy żadne rodzinne święto nie jest ważne.

Bigos polski.jpeg

Salceson biały - Izabela Stasiak z Dalachowa

Odpowiedni dobór przypraw oraz naturalny tucz świń wpływa na niepowtarzalny smak produktu. Jest potrawą całkowicie naturalną, bez dodatku konserwantów.

Salceson biały.jpeg

Kiełbasa wiejska - Wacław Sieja z Żytniowa

Dzięki odpowiedniemu tradycyjnemu procesowi przyrządzania posiada niepowtarzalne  walory smakowe. W osłonce naturalnej, powierzchnia batonu ciemnobrązowa, lekko pomarszczona, batony odkręcone w kiełbaśnicach, pozostawione w zwojach.

Kiełbasa wiejska.jpeg

Szynka swojska - Marianna Wróbel z Dalachowa

Charakteryzuje się delikatnym smakiem, z wyczuwalną nutą czosnku oraz zapchem uzyskanym podczas wędzenia. Mięso soczyste i kruche.

Szynka swojska.jpeg

Szynka jabłkowa - Jerzy Wilk z Młynów

Szynka peklowana w zalewie solno-jabłkowej, co nadaje jej wspaniały jabłkowy aromat. Wytwarzana ze zwierząt z własnej hodowli i jabłek z własnego sadu.

Szynka jabłkowa.jpeg

 

Przetwory z warzyw i owoców

Sałatka ogórkowa - Renata Kałuża z Wytoki

Podstawowym składnikiem produktu są ogórki, pokrojone w plasterki, dodatkowymi składnikami są m.in. cebula, marchew, natka pietruszki, pomidor. Wszystkie dodane warzywa są odpowiednio pokrojone, końcowy wygląd sałatki przyciąga wzrok ze względu na swoje kolory. Wszystkie składniki pohodzą z własnego ogródka i są nawożone naturalnymi nawozami.

Sałatka ogórkowa.jpeg

Węgierki w zalewie octowej - Marianna Rzepka z Odcinka

Słodko - kwaśny smak, wspaniały śliwkowy aromat. Produkt wykorzystywany jako zakaka do wódki.

Węgierki w zalewie octowej.jpeg

Dżem jarzębinowo - dyniowy - Bogusława Kaczmarek z Odcinka

Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa oraz wypieków. Dżem o charakterystycznym, lekko cierpkim smaku i żółtej barwie, której intensywność zależy  od gatunku użytej dyni. Zawiera dużo karotenu i reguluje pracę jelit.

Dżem jarzębinowo-dyniowy.jpeg

Śliwki w occie - Teresa Gońda z Dalachowa

Śliwki węgierki w occie mają oryginalny słodko - kwaśny smak. Istnieje możliwość stosunkowo długiego przechowywania bez konieczności pasteryzacji. Składniki pochodzą z domowego ogródka.

Śliwki w occie.jpeg

Kapusta kiszona "Gładyszówka" - Edward Gładysz z Bobrowy

25-letnia tradycja wytwarzania, dobra jakość, wyjątkowe cechy i właściwości - wynikają ze stosowania dawnych metod produkcji.

Kapusta.jpeg

Powidła z dyni, jabłek i pigwy - Marianna Wróbel z Dalachowa

Niezwykle smaczny i zdrowy dodatek do pieczywa czy ciast. Owoce gotowane są oddzielnie, następnie przegniatane przez sito i łączone. Produkt w pełni naturalny. Łagodna dynia wspaniale harmonizuje z kwaskowatymi jabłkami i cytrusową pigwą, co tworzy oryginalny smak.

Powidła-wróbel.jpeg

Powidła jabłkowe - Jerzy Wilk z Młynów

Powidła  z jabłek typu papierówka wytwarzane naturalnie bez jakichkolwiek dodatków (bez cukru!).

Powidła jabłkowe.jpeg

Przecier z płatków dzikiej róży - Bogusława Kaczmarek z Odcinka

Konsystencja dżemu-marmolady, czerwono-buraczkowa barwa i silny zapach róży to cechy charakterystyczne tego produktu.Może słuzyć jako dodatek smakowy lub ozdoba do wypieków.

Przecier z płatków dzikiej róży.jpeg

 

Sery

Ser babci Stasi - Anna Kulig  z Żytniowa

Ser nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów. Mleko uzyskiwane jest z hodowli krów tradycyjną paszą. Zwierzęta wypasane są na łąkach, które uprawiane są w sposób ekologiczny, by uzyskać naturalny smak  mleka . Ser jest idealny do kanapek, a także świetnie sprawdza się jako dodatek do tostów czy zapiekanek.

Ser babci Stasi.jpeg

Ser biały sołtyski Gosi - Małgorzata Gawłowska z Odcinka

Ser o lekko kremowej barwie, wilgotny, nie kruszy się, dobrze się kroi.

Ser biały sołtyski Gosi.jpeg

 

Lokalna żywność stanowi bogactwo smakowe naszego regionu. Przyczynia się również do rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej. We współczesnym świecie, w którym dominuje żywność produkowana na skalę masową, zaspokaja potrzebę tęsknoty za prawdziwym smakiem.

Na terenie naszej gminy są z pewnością osoby, które mogłyby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne czy rękodzielnicze szerszej grupie społecznej. Wszystkich którzy są zainteresowani w/w tematem prosimy o kontakt z Domem Kultury w Rudnikach, tel. 034 35-95-068, e-mail: .