W deszczu, ale smacznie i z sukcesami - Kulinarne Dziedzictwo Opolszczyzny
12 maja 2013 roku w Opolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Łosiowie odbył się regionalny konkurs „Kulinarne Dziedzictwo Opolszczyzny” w którym reprezentanci naszej gminy zdobyli po raz kolejny czołowe miejsca. W kategorii napoje regionalne I miejsce zajął Dariusz Bryś z Faustianki za nalewkę z kwiatów czarnego bzu. W kategorii – produkty pochodzenia zwierzęcego wyróżnienie otrzymał Jerzy Wilk z Młynów za szynkę jabłkową i „pasztet Marysi”.
Do konkursu zgłoszono 33 potrawy w pięciu kategoriach.
Kategoria I – produkty pochodzenia zwierzęcego.
Kategoria II – produkty pochodzenia roślinnego.
Kategoria III – napoje regionalne.
Kategoria IV – inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi.
Kategoria V – ryby śródlądowe.
Komisja Konkursowa powołana przez Dyrektora Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oceniała przygotowanie potraw pod względem walorów smakowych, sposobu podania, pracochłonności oraz podtrzymania tradycji podczas przygotowań.
Celem konkursu organizowanego przez OODR w Łosiowie jest upowszechniane regionalnych potraw wykonywanych tradycyjnymi metodami z naturalnych produktów, według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Rudnikach promuje produkty tradycyjne gminy poprzez udział mieszkańców w corocznych konkursach Kulinarne Dziedzictwo Opolszczyzny a także organizację Gminnej Biesiady Wielkanocnej i Bożonarodzeniowej, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem mieszkańców naszej gminy. Dzięki trosce o nasze kulinarne dziedzictwo, tradycja wytwarzania produktów jest wciąż żywa w wielu naszych domach.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy sukcesu!!!