Nasze Kulinarne Dziedzictwo
Już po raz piąty organizowany jest ogólnopolski konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo". Gospodarzem wojewódzkiej edycji jest Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Celem konkursu jest zgromadzenie wiedzy nt. oryginalnych, regionalnych produktów żywnościowych, charakterystycznych dla naszego regionu, wytwarzanych według tradycyjnych technologii i receptur w gospodarstwach domowych.
Do udziału w tegorocznej edycji zakwalifikowane zostały 2 osoby reprezentujące gminę Rudniki:
Marianna Wróbel z Dalachowa prezentująca szynkę i kaszankę wiejską oraz Teresa Gońda z Dalachowa prezentująca nalewkę jeżynową oraz wino domowe.
Ostateczne rozstrzygnięcie konkursu, połączone z degustacją potraw, nastąpi dnia 6 września br., w OODR w Łosiowie.
Imprezę uświetni występ kapeli ludowej z Rudnik.