Informacja dotycząca realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017
Informacja dotycząca realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017
Podprogram 2017 – efekty
1.Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rudnikach przy współpracy z Bankiem Żywności w Opolu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe(groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy , ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne ( szynka drobiowa, wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju,
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe ( gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 215 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Rudniki .
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 11, 0969 ton żywności;
- 246 paczek żywnościowych.
5. W ramach Podprogramu 2017 dla 25 osób korzystających z pomocy żywnościowej
Przeprowadzono 1 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Kulinarne - 1 spotkanie dla 25 uczestników,