Kulinarne dziedzictwo Opolszczyzny
10 maja w Opolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Łosiowie rozstrzygnięto
wojewódzki konkurs „ Kulinarne dziedzictwo Opolszczyzny”. Tegorocznej edycji imprezy patronował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem przedsięwzięcia jest zgromadzenie wiedzy o oryginalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i u rzemieślników, charakterystycznych dla regionu Opolszczyzny, które mogą stać się jego wizytówką. Wytwarzane muszą być tradycyjnymi metodami.
Naszą gminę i jednocześnie cały powiat oleski reprezentowały Bogusława Kaczmarek z Odcinka oraz Janina Pawlaczyk z Rudnik. Wszystkie prezentowane przez nie produkty i potrawy zostały nagrodzone. Bigos grzybowy –Janiny Pawlaczyk otrzymał I miejsce w kategorii i produktów łączących roślinne ze zwierzęcymi, II miejsce w kategorii napojów regionalnych – „Wino Kaczmarka”, natomiast w kategorii produktów pochodzenia roślinnego pani Bogusława Kaczmarek odebrała nagrody za „Miód z mleczów” –III miejsce oraz dżem jarzębinowo-dyniowy – wyróżnienie .
Gratulujemy!
Autorem zdjęć jest P. Mieczysław Pawlaczyk