Informacja dotycząca realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa- Podprogram 2018
Informacja dotycząca realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa- Podprogram 2018
PODPROGRAM 2018 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rudnikach przy współpracy Bankiem Żywności w Opolu z siedzibą w Luboszycach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 240 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Rudniki.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 11,476 ton żywności;
- 928 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 25 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących
• Żywieniowe (dietetyczne)- 1 spotkanie dla 25 uczestników