Zapachniało świętami
Polska tradycja potraw wielkanocnych jest bardzo bogata . Większość z nas dokłada wszelkich starań aby śniadanie wielkanocne było wyjątkowe.
W celu wymiany kulinarnych doświadczeń przedstawicielki sołectw gminy Rudniki spotykały się 28 marca w Domu Kultury na Biesiadzie Wielkanocnej. Stoły zastawione były tradycyjnymi potrawami. Królowały baby, serniki i mazurki wielkanocne, jaja faszerowane , wędliny, pasztety oraz żurki i barszczyki zabielane. Dopełnieniem całości były koszyczki ze święconką i wiosenne dekoracje stołu. Wielkanocne przysmaki urzekały nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.
W tegorocznej biesiadzie udział wzięło 10 sołectw: Jaworzno, Julianpol, Jelonki , Chwiły, Żytniów, Jaworek, Łazy, Bobrowa, Odcinek, Faustianka. Spotkanie uświetniły występy dzieci ze szkoły podstawowej w Cieciułowie.
Na zakończenie uczestniczki spotkania wymieniły się przepisami na wykonane przez siebie potrawy. Wszyscy zaproszeni obdarowani zostali świątecznymi upominkami. Organizatorem przedsięwzięcia był GOKSiR w Rudnikach.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |