Smaki regionu
Podczas VII Festiwalu Folklorystycznego w Muzeum Wsi Opolskiej w niedzielę 5 sierpnia, odbył się finał wojewódzki XII regionalnej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Komisja konkursowa, w skład której weszli przedstawiciele opolskiego Urzędu Marszałkowskiego, Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Muzeum Wsi Opolskiej oraz Polskiej Izby produktu Regionalnego i Lokalnego przyznała 8 wyróżnień i 11 głównych nagród dla finalistów w kategorii lokalny i regionalny produkt żywnościowy . Do udziału w konkursie w skali województwa zgłoszono 42 produkty.
Wśród nagrodzonych znalazły się specjały z gminy Rudniki, a mianowicie :
ser biały sołtyski Małgorzaty Gawłowskiej z Odcinka, miód rudnicki akacjowy Natalii i Andrzeja Krzaków oraz nalewka „pigwowcówka z Faustianki” Dariusza Brysia.
Wyróżnienie otrzymała Marianna Rzepka z Odcinka za śliwki w zalewie octowej.
Ideą konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów” jest poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Z myślą o zachowaniu dziedzictwa kulinarnego naszej gminy Dom Kultury w Rudnikach od wielu już lat zachęca mieszkańców do udziału w konkursie. Możemy pochwalić się już całkiem pokaźną listą tradycyjnych produktów i potraw regionalnych. Jest to wielkie bogactwo smakowe regionu potwierdzone wieloma nagrodami.
![]() |
![]() |
![]() |